Radnica na webe zverejní elektronický register adries

03.04.2013 Prešov

Prešov 3. apríla (TASR) – Prešovská radnica v rámci elektronických služieb sprístupní pre verejnosť register adries. Využije pri tom prepojenie dostupných evidencií stavieb, databázu vydaných súpisných a orientačných čísel a existujúce mapové podklady podkladov.
Hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová konštatovala, že na území mesta je pomenovaných dovedna 386 ulíc, námestí a verejných priestranstiev. O tom, kde sa niektoré takéto ulice nachádzajú mnohí Prešovčania možno ani netušia.
„Odteraz sa to bude dať ľahko zistiť prostredníctvom internetu, na portáli http://egov.presov.sk. Informácie môžu poslúžiť nielen občanom a návštevníkom mesta, ale aj profesionálom a firmám, ktoré poskytujú služby,“ uviedla Jurčišinová.
Dodala, že v meste evidujú viac ako 14.900 adries a všetky dostupné informácie získali z vnútorného informačného systému, ktorý sa používa na mestskom úrade na výkon samosprávnych agend.
„Ambíciou tohto projektu je, aby všetky nové stavby a ich adresy boli zaregistrované v mape hneď, keď je vydané úradné rozhodnutie o pridelení súpisného čísla. Tým sa zabezpečí okamžité sprístupnenie informácie o novovzniknutej adrese širokej verejnosti,“ vysvetľuje Jurčišinová.
Prešovský register adries by mal v budúcnosti obsahovať, okrem orientačných údajov aj ďalšie dostupné informácie. Na mape by sa mohli objaviť napríklad fotografie.
„Zaujímavé fotografie z domácich archívov našich občanov, ktoré sa nejakým spôsobom viažu ku konkrétnej lokalite, budove či inému architektonickému prvku, sa budú sumarizovať buď prostredníctvom elektronickej pošty na adrese info_egov@presov.sk, prípadne ich občania môžu priniesť na radnicu osobne. Takto sa vytvorí jedinečná databáza,“ konkretizuje hovorkyňa.
Projekt sa realizuje v spolupráci so študentmi geografie z Prešovskej univerzity, ktorí od jesene minulého roka robili kontrolu adries priamo v teréne a v rámci vysokoškolskej praxe vykonávali zisťovanie v mestských častiach Nižná Šebastová a Solivar.
Podľa vyjadrenia hovorkyne mesto plánuje postupne dopĺňať údaje o pamiatkach, ich fotografie a popisy. Nemali by chýbať ani videá a s odstupom času aj nahrávky zvukového sprievodcu po meste.
 

Vyberte región